Belasting aangifte doen op een 64-bit Debian machine

Ik heb pasgeleden proberen aangifte inkomstenbelasting 2012 d.m.v. de 'gz download' te doen op mijn 64-bit Debian Wheezy machine, maar dat bleek niet te werken.
Maar ik heb ook de oplossing ervoor gevonden en die zal ik hieronder beschrijven.

Na het downloaden en uitpakken van het aangifte programma, probeerde ik het programma via een terminal te starten met de volgende commando's:

cd ib2012/bin
./ib2012ux -Lib2012

Maar ik kreeg een melding dat hij libXext.so.6 niet kon vinden.
Vervolgens gezocht op mijn machine met locate libXext.so.6 en die vond het volgende:

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libXext.so.6
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libXext.so.6.4.0

De library was dus wel degelijk aanwezig op mijn machine, maar het programma kon het dus niet vinden. Na wat klooien kreeg ik het zover dat die de library wel kon vinden, maar toen kreeg ik de melding libXext.so.6: wrong ELF class: ELFCLASS64.
Het lijkt erop dat het aangifte programma is geschreven voor een 32-bits systeem.
Gelukkig hoefde ik niet een 32-bits versie van Debian te installeren om mijn belasting aangifte te doen, want Debian ondersteund Multi-Arch.

Door de volgende commando's uit te voeren heb ik de benodigde 32-bit libraries geïnstalleerd op mijn 64-bit Debian machine, waarna ik het belasting programma wel kon opstarten met de eerder gegeven commando's.

dpkg --add-architecture i386
aptitude update
aptitude install libxext6:i386 libsm6:i386

Dit zorgt ervoor dat je systeem met een andere architectuur (hier i386) kan omgaan, informeerd APT hierover en installeert vervolgens de benodigde 32-bit versie van de libraries en hun afhankelijkheden (dependencies).

Opmerkingen

  • Alhoewel ik het op een Debian Wheezy systeem heb gedaan, zullen deze instructies waarschijnlijk ook werken op een Debian Squeeze systeem en mogelijk zelfs op Ubuntu, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.
  • In plaats van aptitude ... kan je ook apt-get ... gebruiken als dat je voorkeur heeft.
  • Het zou erg handig zijn als de belasting dienst een mogelijkheid zou bieden om dit soort instructies op hun site te zetten, zodat veel meer mensen deze informatie terug kunnen vinden. Nu maar hopen dat Google dit artikel vindt ...